Baş ağrısında başarılı bir tedavinin ilk basamağı; doğru tanı konulmasıdır.
Paylaşıldı: Düzenlendi:

Baş Ağrıları

Baş ağrısında başarılı bir tedavinin ilk basamağı; doğru tanı konulmasıdır.  Bu nedenle baş ağrısı yakınması olan hastanın nedeninin belirlenmesi ve doğru tanı konulması açısından Nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

Baş ağrısı sık rastlanan bir rahatsızlıktır, yaşamının herhangi bir döneminde baş ağrısı olmayan insan yok gibidir. İnsanların %80’inde zaman zaman ilaç almayı gerektiren baş ağrıları olur. Baş ağrısı olan kişilerin ancak %10’unda baş ağrısı kişiyi yatıracak iş ve gücünden alıkoyacak derecede şiddetlidir.

Baş ağrısı nedeniyle hekime başvuran hastaların ancak %5-7’sinde baş ağrısına yol açan beyin tümörü, beyin damar hastalığı (beyin kanaması, beyin damarı tıkanıklığı), beyin veya yüz yapılarında enfeksiyon hali gibi yapısal bir bozukluk vardır. Hipertansiyon ve göz rahatsızlıkları da başağrısına neden olabilir.

Bir diğer ifadeyle; baş ağrısı şikâyetiyle hekime başvuran hastaların %90’ında, yapılan incelemeler sonucu baş ya da bedende baş ağrısına yol açacak herhangi bir bozukluk bulunmaz. Yapısal bir bozukluğa bağlı olmayan bu baş ağrılarını ancak hastadan aldığımız bilgilere dayanarak teşhis edebiliriz.

Migren

Erkeklerin %10’unda, kadınların %15-20’sinde ortaya çıkar. Nöbetler halinde gelen, saatlerce bazen günlerce süren, hastayı yatıran veya işinden alıkoyan, bulantı, bazen kusmanın eşlik ettiği, ışıktan ve sesten rahatsızlığa yol açan, başın bir yarısını tutan, zonklayıcı, şiddetli baş ağrısıdır. Belirtilen baş ağrısı özelliklerinin her hastada bulunması gerekmez. Değişik tipleri vardır: auralı/aurasız migren, adet dönemi (katamenial migren) migreni.

Gerilim Başağrısı

Genellikle başın tümünü tutar ve çoğunlukla boyun kaslarının kasılmasıyla gider. Hasta tarafından ağırlık, yanma, sıkışma, basınç seklinde tarif edilir. Bulantı ve kusma genellikle olmaz, hareketle artmaz, çoğunlukla hastanın günlük aktivitelerini engellemez. 5-10 dakika kadar kısa olduğu gibi günlerce de sürebilir. Ataklar şeklinde tekrarlar veya hiç geçmez, devamlı olabilir. Yıllarca ve sık baş ağrısı olan kişilerin % 60’ında gerilim baş ağrısı vardır.

Prof. Dr. Zeki Gökçil avatar

Prof. Dr. Zeki Gökçil

Tüm yazıları

* Epilepsi nöbetleri beynin anormal elektriksel boşalımları sonucu oluşur.

İlgi Alanları

  1. Epilepsi Tanı ve Tedavisi
  2. EEG
  3. Uzun süreli video-EEG monitörizasyon
  4. Epilepsi Cerrahisi
  5. Vagal Sinir Stimulasyonu
  6. Beyin Damar Hastalıkları-İnme
  7. Demans-Alzheimer hastalığı
  8. Başağrısı-Migren
  9. Başdönmesi
  10. Multipl Skleroz (MS)
  11. Kas ve Periferik Sinir Sistemi Hastalıkları

©2024 | profdrzekigokcil.com