Beyin damar hastalıklarında sorun ortaya çıkmadan önlem almak önemli olup özellikle değiştirilebilir risk faktörlerine dikkat edilmelidir.
Paylaşıldı: Düzenlendi:

Beyin ve Damar Hastalıkları

Beyin damar hastalıkları, en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alır ve yaşamı tehdit eder. Kalp hastalıkları ve kanserden sonra ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada, sakatlık sebepleri arasında ise birinci sırada bulunmaktadır. Bu hastalıklar, beyne kan akışının azalması veya damarların yırtılması gibi durumlar sonucu ortaya çıkar. Sağ ve sol beyin yarımkürelerinin etkilenmesi, dikkat eksikliği ve dil problemleri gibi farklı belirtilere yol açabilir.

Beyin damar hastalıkları, nörolojik hastalıklar içerisinde en sık görülen ve yaşamı tehdit eden, ölüm sebebi olarak kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü, sakatlık nedeni olarak da birinci sırada yer alır. Beyni besleyen damarların çeşitli problemleri ile kan akımının azalması, kesilmesi ya da damarların yırtılmasına bağlı olarak kanın damar dışına çıkması sonucu ortaya çıkan tablolara beyin damar hastalıkları adı verilir.

Beyin damar tıkanıklığı, hipertansiyon, kalp hastalıkları, yanlış beslenme/kan yağları yüksekliği (kolesterol, trigliserit). şişmanlık, sigara, alkol kullanımı gibi nedenlere bağlı ortaya çıkabilir. Bazen damar iltihapları da damar tıkanmaları yapar. Kalbin içinde oluşan kan pıhtıları veya buradan çıkan damarların içinde biriken pıhtıların kopması damar tıkanıklığına neden olabilir.

Beyin kanaması ise, beyne ulaşan büyük veya küçük damar çeperinde oluşan hasar nedeni ile kanın beyin dokusu veya beyin zarları arasına dolmasıdır. Beyin içi kanamaları ani hipertansiyon, damarların uzun yıllar yanlış beslenme veya sigara gibi etkenler ile bozulması ve kafa darbeleri neticesinde ortaya çıkar.

Beyinde meydana gelen hasarın yerine ve büyüklüğüne göre felç belirtileri de değişebilir. Vücudun yarısında uyuşukluk, kuvvetsizlik, konuşma, görme, denge, yürüme bozuklukları, bilinç değişiklikleri bu belirtilerden bazılarını oluşturur.

Sağ beyin yarımküresi etkilendiğinde hastalar dikkat bozukluğu, mekanı algılamada, giyinip soyunma gibi eskiden kolaylıkla yapabildikleri günlük yaşam aktivitelerinde güçlük çekmeye başlarlar. Sol beyin yarımküresi etkilendiğinde söylenenleri anlayamama veya konuşamama tarzında lisan problemleri ve bellek bozuklukları ortaya çıkar.

Beyin damar hastalıklarında sorun ortaya çıkmadan önlem almak önemli olup özellikle değiştirilebilir risk faktörlerine dikkat edilmelidir…

Prof. Dr. Zeki Gökçil avatar

Prof. Dr. Zeki Gökçil

Tüm yazıları

* Epilepsi nöbetleri beynin anormal elektriksel boşalımları sonucu oluşur.

İlgi Alanları

  1. Epilepsi Tanı ve Tedavisi
  2. EEG
  3. Uzun süreli video-EEG monitörizasyon
  4. Epilepsi Cerrahisi
  5. Vagal Sinir Stimulasyonu
  6. Beyin Damar Hastalıkları-İnme
  7. Demans-Alzheimer hastalığı
  8. Başağrısı-Migren
  9. Başdönmesi
  10. Multipl Skleroz (MS)
  11. Kas ve Periferik Sinir Sistemi Hastalıkları

©2024 | profdrzekigokcil.com